Kremowa zupa dyniowa z amarantusem
12:34
Gdyby można było gdzieś kupić obraną dynię, niewątpliwie byłabym stałą klientką tego miejsca. :) Na szczęście istnieje jeszcze dynia hokkaido (której nie trzeba obierać ze skórki) i chociaż trudniej ją zdobyć, to zdecydowanie moja ulubiona i najczęściej gotowana odmiana dyni. Póki sezon na dynię jeszcze trwa polecam Wam przepyszną zupę krem z dyni oraz amarantusa.
Amarantus jest tu dodatkiem, zupa sama w sobie jest bardzo gęsta i pożywna. Zachęcam Was jednak do zapoznania się z tym niepozornym, wracającym dziś do łask zbożem i do wprowadzenia go na stałe do Waszej kuchni. Z tą zupą smakuje znakomicie. :)
Składniki:
- 1 dynia hokkaido (u mnie około 1kg)
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki surowego amarantusa
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej warzywno-ziołowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Amarantus gotujemy 25 minut w 1 szklance wody.
- W tym czasie cebulę kroimy w plastry i podsmażamy w garnku na oleju przez 5 minut, po czym zalewamy 1 litrem wody.
- Dynię pozbawiamy pestek, kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka.
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki i dodajemy do garnka.
- Dodajemy sól oraz przyprawę i gotujemy 30 minut.
- Zupę miksujemy.
- Podajemy z amarantusem i ew. natką pietruszki.
1 komentarze
Dzięki za przepis!Wczoraj jadłam w Domu Kresowym pyszną zupe krem z dynii i dziś siedze i szukam jakiegoś fajnego przepisu bo bardzo mi posmakowała!
OdpowiedzUsuń